poniedziałek, 18 października 2021

Georgia Ramon Yuzu ciemna 70% z yuzu


Ciemna czekolada o 70% zawartości kakao od Georgia Ramon, przy której nie określono pochodzenia ziaren - to podejrzane! Wiele bym jednak mogła wybaczyć tej lubianej niemieckiej marce, tym bardziej, skoro połączyła tak klasyczną tabliczkę z modnym ostatnio, lecz jakże intrygującym yuzu. Cytując opis z recenzji Zotter Yuzu Citrus From Japan: "owoc yuzu pierwotnie pochodzi z Chin, choć obecnie większą popularnością cieszy się w Japonii i Korei. Posiada wielkość mandarynki, żółtą nieco pomarszczoną skórkę, spore pestki i cierpko-kwaśny smak z kwiatową nutą. Genetycznie jest mieszańcem mandarynki z cytrusem ichang papeda.". Tabliczkę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady, a skosztowałam na szczycie Jizerka w czeskich Górach Izerskich.


Prócz miazgi kakaowej, surowego cukru trzcinowego oraz masła kakaowego, mamy tu tylko yuzu w proszku, na który to proszek składa się dekstryna i sok z yuzu. W przekroju widzimy, iż dodatek został ściśle wkomponowany w czekoladową masę. Podczas degustacji całą sobą czuję, jak mocno wkomponował się także w jej smak... Yuzu zgarnia wszystko, choć baza z ciemnej czekolady nadal jest wyczuwalna (choć już trudno opisać konkretne kakaowe nuty). Goryczkowa cytrusowość z bardziej znanych smaków zmierzająca głównie w stronę skórki limonki i umiarkowanie słodkiej mandarynki, serwowała olbrzymią dozę odświeżenia - idealną na górski szlak. Budziła skojarzenia z rześkimi, kwaskowatymi galaretkami. Okazała się niesamowicie wciągająca i zaoferowała wszystko to, czego spodziewałam się po tym prostym, lecz oryginalnym połączeniu.

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, yuzu w proszku (dekstryna, sok z yuzu).
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 571 kcal.
BTW: 7/51/35.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz