niedziela, 10 października 2021

Amano Dos Rios Dominican Republic ciemna 70%


Następna propozycja single-origin bez dodatków od amerykańskiej manufaktury Amano, została stworzona z dominikańskich ziaren. Według producenta, czekolada Dos Rios ma charakteryzować się subtelnym, lecz bogatym bukietem, bazującym na akcentach bergamotki, jagód i lawendy. Tabliczkę ozdobioną obrazem ognistego zachodu słońca na dominikańskiej plaży kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


Dopiero zaczynam moją przygodę z Amano, lecz dotychczasowe perypetie były bardzo intrygujące. Nie inaczej jest tym razem. Nad masywnie soczystą tabliczką unosi się słodki zapach melasy, zapowiedź czegoś gęstego. Wydaje nam się również, iż wąchamy miód prosto z ula oraz kwiatowy nektar.

Dominikańską Dos Rios można opisać dwoma słowami: aromatyczna lekkość. Zgodnie z zapowiedziami - jest subtelnie i bogato zarazem. Czekolada rozpościera się w ustach gęstwiną, która wręcz bombarduje nutami zakrawającymi o perfumy, a jednocześnie jest niebywale lekka w odbiorze. To aż absurdalne. Obcując z lawendowym olejkiem, herbatą earl grey, ogromem nektarów, liczi, przejrzałą papają i marakują - fruniemy, choć syropowość mogłaby ciągnąć nas w dół. To bardzo specyficzna czekolada. Zaczynam wierzyć w to, iż asortyment Amano to zbiór prawdziwych oryginałów.


Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 85 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz