środa, 2 czerwca 2021

Soklet Desi Rabdi biała karmelowa 45% Indie z pistacjami i szafranem


Dotąd indyjską markę Soklet kojarzyłam z raczej wytrawniejszymi kompozycjami. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady ich tabliczka Desi Rabdi miała zaoferować nam coś zgoła innego. Rabdi (lub rabri) to tradycyjny indyjski deser sporządzony na bazie skondensowanego, długo gotowanego słodkiego mleka, połączonego z przyprawami i orzechami. Soklet zaklął ów deser w białą karmelową czekoladę o 45% zawartości indyjskiego masła kakaowego, doprawił szafranem oraz posypał pistacjami. Jakże prosto i jakże oryginalnie zarazem! Byłam przeogromnie ciekawa efektu.


Tafla posiadała piękny karmelowo-pudrowy kolor, dość ciemny jak na całkowity brak miazgi kakaowej. Fantazyjnie przyprószona kruszonymi pistacjami, pachniała przede wszystkim nugatowo - nie tylko pistacjowo, ale o wiele ciekawiej. Tak, jakby w jednej bryle zawrzeć pistacje, orzechy laskowe, fistaszki, wszystko to zalać gęstym koktajlem na bazie białej czekolady, miodu i ciepłych, korzennych przypraw.

W ustach lepka, momentalnie podniosła poziom cukru we krwi - Desi Rabdi jest naprawdę bardzo słodka. Jest to słodycz orientalna, niebanalna - wysycona czymś piżmowym, korzennym i miodowym zarazem. Zapewne, jest to w przeważającej mierze zasługa szafranu, lecz pewnie również samego masła kakaowego. Dość miękkie i delikatne w smaku pistacje w zasadzie giną pod naporem intensywności samej czekolady; przebrzmiewając jedynie blednącą nutą. Jak na karmelową czekoladę niesamowicie ciężka, zdobna i ekstraordynaryjna - tego smaku nie zapomnę na długo. Soklet zaserwował prawdziwie indyjską ciekawostkę.

 
Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, pistacje, szafran.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 565,78 kcal.
BTW: 19/32/35,56/42,40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz