poniedziałek, 28 czerwca 2021

The Swedish Cacao Company Peru Ucayali 2018 Harvest ciemna 72%


Kolejna nieznana mi wcześniej marka, której asortyment mam okazję eksplorować dzięki sklepowi Sekretów Czekolady - to The Swedish Cacao Company. Jak sama nazwa wskazuje, jest to marka szwedzka. Manufaktura położona jest na południu Szwecji, w pobliżu Morza Bałtyckiego. Swą siedzibę ma w starej ceglanej szkole, wybudowanej w 1893 roku. Swoje tabliczki wytwarzają w pełni według zasad bean to bar; produkcję opierając również na prażeniu ziaren w niskich temperaturach, jak najmniejszym ich przetwarzaniu oraz braku niepotrzebnych dodatków. W istocie, moja pierwsza tabliczka od The Swedish Cacao Company składa się wyłącznie z ziaren kakao i cukru trzcinowego.


Owe ziarna kakao pochodzą z Peru, od producenta Ucayali River Cacao działającego w pobliżu Pucallpa w amazońskiej części kraju. Należą do lokalnej odmiany Trinitario zwanej Comun. Ziarna zebrane zostały w 2018 roku, fermentowane przez sześć dni, a następnie suszone na słońcu.

Cienka, ledwie 50-gramowa tabliczka posiada przepiękną formę. W ogóle, same opakowania od The Swedish Cacao Company są charakterystyczne, zapadające w pamięć. Czekolada pachnie ziołami oraz chlebem na zakwasie, budząc także skojarzenia z sucharami z kminkiem. Bardzo łatwo topi się pod wpływem dotyku.


W ustach rozpościera się leciuteńkim jak obłok aksamitem, pozostawiając w nich delikatny, płynny i jednolity film - doskonała konsystencja. Z początku niesie ze sobą przede wszystkim suche nuty w wilgotnym wydaniu - wnętrze bułki z rozlicznymi ziołami i kolorowym pieprzem, coś dziwnie mdłego, płatki róż (te szczególnie odznaczające się już przy finiszu). Identyfikujemy liczi spójnie wymieszane z syropowatą wręcz pomarańczą. Potem bardzo konsekwentnie czekolada podąża w stronę marshmallows oraz pudrowanych landrynek o smakach tropikalnych owoców. 

Peru Ucayali 2018 Harvest od The Swedish Cacao Company to tabliczka konkretna, kompleksowa, niezwykle przyjemna. Wielobarwność oferty manufaktury jest zachęcająca - wydaje mi się, że przy tak solidnym wykonaniu zaprowadzi na jeszcze w wiele smakowitych i wyjątkowych miejsc.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 553 kcal.
BTW: 8/40/34.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz