Owe ziarna kakao pochodzą z Peru, od producenta Ucayali River Cacao działającego w pobliżu Pucallpa w amazońskiej części kraju. Należą do lokalnej odmiany Trinitario zwanej Comun. Ziarna zebrane zostały w 2018 roku, fermentowane przez sześć dni, a następnie suszone na słońcu.
Cienka, ledwie 50-gramowa tabliczka posiada przepiękną formę. W ogóle, same opakowania od The Swedish Cacao Company są charakterystyczne, zapadające w pamięć. Czekolada pachnie ziołami oraz chlebem na zakwasie, budząc także skojarzenia z sucharami z kminkiem. Bardzo łatwo topi się pod wpływem dotyku.
W ustach rozpościera się leciuteńkim jak obłok aksamitem, pozostawiając w nich delikatny, płynny i jednolity film - doskonała konsystencja. Z początku niesie ze sobą przede wszystkim suche nuty w wilgotnym wydaniu - wnętrze bułki z rozlicznymi ziołami i kolorowym pieprzem, coś dziwnie mdłego, płatki róż (te szczególnie odznaczające się już przy finiszu). Identyfikujemy liczi spójnie wymieszane z syropowatą wręcz pomarańczą. Potem bardzo konsekwentnie czekolada podąża w stronę marshmallows oraz pudrowanych landrynek o smakach tropikalnych owoców.
Peru Ucayali 2018 Harvest od The Swedish Cacao Company to tabliczka konkretna, kompleksowa, niezwykle przyjemna. Wielobarwność oferty manufaktury jest zachęcająca - wydaje mi się, że przy tak solidnym wykonaniu zaprowadzi na jeszcze w wiele smakowitych i wyjątkowych miejsc.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 553 kcal.
BTW: 8/40/34.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz