piątek, 18 czerwca 2021

Chocolat Madagascar Fine Cashew Chocolate mleczna wegańska 65% Madagaskar z orzechami nerkowca


Czyste ciemne czekolady od Chocolate Madagascar okazały się całkiem w porządku, natomiast ich wegańska 40% tabliczka z orzechami nerkowca wzbudziła we mnie mieszane odczucia. Dziś prezentuję Wam mój ostatni wyrób z tej madagaskarskiej manufaktury, a mianowicie czekoladę o 65% zawartości kakao z doliny Sambirano wzbogaconą o 15% masy z orzechów nerkowca. Większa zawartość kakao niż w poprzedniczce rozbudzała moje nadzieje. Ponadto nasza dzisiejsza bohaterka w 2019 roku zdobyła brązowy medal Academy Of Chocolate. Przypomnę, iż w asortyment Chocolate Madagascar zaopatrzyłam się w sklepie Sekretów Czekolady.

Oczywiście czekolada jest ciemnejsza od swojej delikatniejszej nerkowcowej koleżanki, ale również posiada jakby przykurzoną, pastelową barwę. Pachnie w sposób przytłumiony ogółem orzechowo, mokrym drewnem oraz drobną iluzją śmietany.


Łatwo rozpuszcza się w ustach, jest bardzo lekka i nie pozostawia za sobą głębi, nie oblepia też w żaden sposób. Na początku nieco straszy złudzeniem margaryny, co na szczęście prędko umyka, przechodząc trochę w hmm... czekoladowe mydło, choć generalnie nie mamy do czynienia z jakąś mdłością. Bukiet smakowy zdaje się być rozmyty. Pomimo 65% zawartości kakao i tak nie czyni ono wielkiej roboty, objawiając się lekko ziemistą palonością oraz złudzeniem rozmrożonych truskawek. Najłatwiej byłoby ją opisać jako masło z orzechami (choć z drugiej strony przesadnej tłustości też tu nie doświadczyliśmy). Tak, kakao nam umyka, wszystko co niesie ta czekolada jest krótkie, co smuci, bo przecież w ciemnych Chocolat Madagascar ziarna pokazały swoje walory. Jest nugatowo, ale tak jakoś niemrawo. Owszem, orzechy nerkowca są bardzo subtelne w smaku, ale Zotter chyba by to zrobił lepiej... Jeszcze jednym istotnym skojarzeniem, jakie przyszło nam do głowy podczas degustacji była mokra beza - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji.

Coż, moja przygoda z marką Chocolat Madagascar nie okazała się nazbyt porywająca.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, orzechy nerkowca 15%.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 85 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 614 kcal.
BTW: 8/52/31.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz