czwartek, 24 czerwca 2021

Zotter Macadamia G.Nuss mleczna 50% z orzechami makadamia i praliną z orzechów makadamia


Moje ostatnie doświadczenie z serią G.Nuss od Zottera było kiepskie. Dotyczyło sojowej czekolady z orzechami włoskimi, w której to zastąpienie krowiego mleka sojowym moim zdaniem zrobiło dużo złego dla całej kompozycji smakowej. Ubolewałam, iż takie połączenie musiało spotkać akurat moje ukochane orzechy włoskie. Zrobiłam sobie trochę przerwy od eksplorowania kolekcji G.Nuss zakupionej na foodieshop24.pl, by w końcu sięgnąć po propozycję ekstrawagancką, lecz prostą zarazem. Macadamia G.Nuss łączy w sobie mleczną czekoladę o 50% zawartości kakao z praliną z orzechów makadamia oraz całkiem sporymi kawałkami orzechów makadamia, które stanowią 27% całości. Kompozycję przyprawiono wanilią, solą, olejem z ziaren tonka, kardamonem i kolendrą, a więc bardzo ciekawie.


Rzadko mam okazję jadać orzechy makadamia, ale dobrze znam ich smak i oczywiście lubię je - jak na orzechomaniaczkę przystało. Tabliczka pachnie obłędnie orzechowo, choć delikatnie - po samym zapachu ciężko by mi było osądzić, jakich orzechów użyto. Po przełamaniu przepięknie zdobionej tafli dostrzegamy jaśniutkie orzechy, w dużych kawałkach i dużej ilości - istny raj. 

Od pierwszego kęsa odczuwamy idealny balans między kakao, orzechami, mlekiem i cukrem. Nie ma żadnego przykrego posmaku mydła czy margaryny; możemy swobodnie napawać się świeżością i czystym smakiem poszczególnych składników, złączonych w miłosnym uścisku. Orzechy makadamia prezentują się nam jako dużo łagodniejsza wersja orzechów laskowych, z lekką słodyczą a'la nerkowiec, z pewną oryginalną mlecznością. Wielką, choć cichą robotę zdają się wykonywać przyprawy, szczególnie wanilia oraz olej z ziaren tonka, otulają całość właśnie takim waniliowo-perfumowanym powiewem. W dużej mierze właśnie owo tchnienie czyni czekoladę ekstrawagancją. Jednocześnie jest ona w żaden sposób nieprzekombinowana. Solidne wykonanie pozwala cieszyć się każdym kawałkiem. Póki co, to dla mnie jedna z ciekawszych G.Nuss.


Skład: surowy cukier trzcinowy, orzechy makadamia 27%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, lecytyna sojowa, pełny cukier trzcinowy, wanilia, sól, olej z ziaren tonka, kardamon, kolendra.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 577 kcal.
BTW: 6,8/44/37.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz