niedziela, 1 września 2024

Beskid Gelato Nero mleczna 55% Honduras z marshmallow, jagodami, malinami i czarnymi porzeczkami

 
 Zamawiając Gelato Bianco w sklepie internetowym Beskid Chocolate nie załapałam się już na zakup Gelato Nero... Nie mniej kochana manufaktura wyszła mi naprzeciw, wysyłając brakującą tabliczkę w formie roboczej, bez oficjalnego opakowania. Bardzo dziękuję! Cieszę się niezmiernie, że udało mi się spróbować całego duetu Funky Fluid.

Po Gelato Nero sięgnęłam parę godzin po wersji białej, na malowniczym szczycie Skalky w Małej Fatrze Luczańskiej.  Choć nazwa może zmylić, jest to czekolada mleczna, o 55% zawartości kakao z Hondurasu. Owoce, które zostały spójnie zmieszane z czekoladową masą to w tym przypadku liofilizowane jagody, maliny i czarne porzeczki. Mamy również wanilię, no i oczywiście sporo pianek marshmallow jako posypka.

W przekroju czekolady widać czerwonawe zabarwienie jasno pokazujące nam, jak duży udział w składzie mają owoce (stanowią łącznie 15% całości!). To była niesamowicie orzeźwiająca i żywa czekolada, choć przez fakt, iż połączenia czerwonych owoców z kakao mam jakoby bardziej otrzaskane - wersja biała wydaje mi się dużo bardziej charakterystyczna ze swoim totalnie niebanalnym wyborem owoców. Marshmallow jak to marschmallow - zdobi, bawi, ma swój wkład do specyfiki kompozycji - bez nich Gelato Nero byłaby daleko bardziej elegancka. Funky Fluid to bardzo udana seria.
 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku, pianki marshmallow 12% (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, żelatyna, skrobia kukurydziana, kurkumina, koszenila, błękit patentowy, aromat) jagoda liofilizowana 7%, malina liofilizowana 4%, czarna porzeczka liofilizowana 4%, wanilia 0,2%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 70 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz