niedziela, 17 grudnia 2023

Svenska Kakao Dark Milk Dominican Republic Öko Caribe mleczna 55%


Dziś przed Wami moje trzecie podejście do dominikańskiego kakao Öko Caribe w interpretacji Svenska Kakao (dawniej The Swedish Cacao Company). Tym razem jest to wersja mleczna (55% kakao z prowincji Duarte). Öko Caribe zrzesza 180 plantatorów, których kakaowce wzrastają w zróżnicowanym ekosystemie: wraz z awokado, platanami, zapote i pomarańczami. Tabliczki od Svenska Kakao możecie nabyć w sklepie Sekretów Czekolady.

Producent wskazuje, iż czekolada charakteryzuje się kremowymi nutami orzechów, miodu i toffee. Natomiast moje pierwsze skojarzenia zapachowe to: skisłe mleko, ser zanurzony w serwatce, owczarnia i nieco środków czyszczących. 


W ustach czekolada układa się gładko i gęsto, bardzo aksamitnie się rozpuszczając. Zdecydowanie przeważają serowe klimaty: wędzone, pleśniowe, kremowe. Na brzegach swej gęstości czekolada staje się nieco wodnista, właśnie taka serwatkowa. Dalej nieśmiało pojawiają się zioła, jabłka, wiśnie, brzoskwinie i orzechy zanurzone w miodzie. Długo po degustacji nasza Svenska Kakao pozostawia w ustach sporego kalibru karmelową słodycz. Bardzo ciekawa kompozycja.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 586 kcal.
BTW: 7,9/43/38.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz