wtorek, 5 grudnia 2023

Beskid Nikaragua Mila ciemna 70%


W poprzednim wpisie zapowiadałam porównanie dwóch tabliczek z Beskid Chocolate wykonanych z kakao z Nikaragui, i cóż, jeszcze tego samego dnia ciekawość przywiodła mnie do zrealizowania planu! Oto Mila, również ciemna siedemdziesiątka, także konszowana minimum 72 godziny. O ile dobrze poszukałam, oba rodzaje kakao są rozprowadzane przez firmę Cosecha Partners (na ich stronie możecie zerknąć na profile aromatyczne obu typów ziaren). Moje czekolady kupiłam w sklepie internetowym Beskidu.


W zapachu Mili odczuwałam większą kwaśność - pomyślałam o kwaśnych winogronach, ale przebrzmiewała również sugestia rodzynek oraz o wiele ciemniej niż w Amaya palony karmel. Zaskakująco, w smaku (a także odczuciu w ustach) uderzyła nas niesamowita rześkość, pogodność. Delektowaliśmy się feerią niedojrzałych owoców, które jednak już stopniowo upijają się słońcem, zwiastując obfite lato. W tle zaś uwijają się kawa i drewno. Mamy te winogrona, a także puszczające sok czerwone porzeczki zasypane cukrem, z raz po raz wmieszaną truskawką. Finiszujemy spektakularnie z musem rabarbarowo-ananasowym popijanym dobrą karmelową kawą. Trudno ocenić, ale to chyba w Mili działo się więcej i mocniej. Nie mniej obie czekolady kipią żywiołową przyjemnością. 


Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 534 kcal.
BTW: 8/45/37.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz