czwartek, 16 lutego 2023

La Maison Du Chocolate Madagascar Tonique ciemna 67%


Dziś zabieram Was w kolejną podróż łączącą moje serce z Paryżem oraz Madagaskarem - cóż za wyprawa! Tak, oto następna czekolada od La Maison Du Chocolat, przywieziona przez moich Przyjaciół z paryskiej eskapady. Tym razem manufaktura wzięła na warsztat ziarna madagaskarskie. Bardzo ciemna, dystyngowana i znów leciuteńko perłowa tabliczka świeżo i kwaśno pachniała czystością drewnianych mebli, skórą, różnorakimi porzeczkami, niedojrzałymi malinami oraz maślanką.


Jest dość twarda; powoli, z przyjemną lepkością i gęstością rozpuszcza się w ustach. Od początku zauważamy bardzo mocną i rozbudowaną owocowość - sypiemy skojarzeniami jak z rękawa. Kwaskowata landrynkowość mandarynek, dojrzała papaja, guawa, nektarynki, brzoskwinie, dorodne maliny. To wieloowocowy mus z bardzo drobno zmielonych owoców, bez pestek i skórek. Identyfikujemy również miodową maślankę, która z czasem przechodzi wręcz w delikatny jogurt. Ogólna rześkość kompozycji nie jest zabrana nawet przez intrygujący posmak, który ciągle występuje gdzieś w tle: to eleganckie i tajemnicze akcenty ziemiste i skórzane. 

Ponownie manufaktura La Maison Du Chocolat pokazała nam coś pięknego - ileż radości sprawiają mi takie Prezenty!


 
Skład: ziarna kakao, cukier, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 67%.
Masa netto: 75%.
Wartość energetyczna w 100 g: 565 kcal.
BTW: 8,2/40/36.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz