piątek, 18 listopada 2022

Zotter Squaring The Circle kokosowo-karmelowa z cukrem kokosowym


Po siermiężnym daktylowym debiucie z Squaring The Circle od Zottera sięgnęłam po wariant, który już z nazwy wydawał się o wiele bardziej przyjazny. Kupiona na foodieshop24.pl Coconut Caramel With Coconut Sugar to hiper obfita w kokosa czekolada: 30% proszku kokosowego (z pasty, śmietanki i mąki kokosowej), 6% wiórków kokosowych i 22% cukru kokosowego - to właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi tabliczka zalicza się do tej serii, której przyświeca idea stosowania alternatywnych cukrów i słodzików. A skąd karmel w nazwie? Wiórki kokosowe przed drobnym zmieleniem (nie czuć ich w konsystencji) i dodaniem do czekolady zostały skarmelizowane.

Czekolada okazała się doprawdy pyszna i lekka. Mleczko kokosowe zanurzone w gładkiej, kakaowej masie - inaczej tego nie można nazwać. Cukier kokosowy sprawia, iż całość jest niesamowicie spójna w tej kokosowości - to po prostu idealny duet kakao i kokosa, bez żadnych innych dodatków! Jest miękko, gładko, pieszczotliwie, słodko w specyficzny sposób - budyń kokosowo-czekoladowy! Będę bardzo ciepło wspominać Coconut Caramel With Coconut Sugar, jedzoną w lesie pod wieżą widokową na szczycie Studenec w Górach Łużyckich.


Skład: miazga kakaowa, proszek kokosowy 30% (pasta kokosowa, śmietanka kokosowa, mąka kokosowa), cukier kokosowy 22%, wiórki kokosowe 6%, tłuszcz kakaowy.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 609 kcal.
BTW: 11/48/28.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz