sobota, 9 lutego 2019

Duffy's Panama Tierra Oscura ciemna 72%


Sięgając po kolejną czekoladę angielskiej marki Duffy's, naturalnie spodziewałam się czegoś przepysznego, dopracowanego, bogatego. To jedna z firm, która ostatnimi czasy bezsprzecznie ujęła moje serce. Ziarna użyte do wyprodukowania dziś opisywanej tabliczki pochodzą z regionu Tierra Oscura ("Ciemna Ziemia"), położonej na wyspiarskiej części Panamy. Uprawa ta znajduje się na jednej z wysepek całkowicie pozbawionej dróg - kakao transportowane jest za pomocą czółen. Producent przyznaje, że sporą ilość tabliczek Tierra Oscura 72% sprzedaje czekoladnikom do produkcji ekskluzywnych trufli i lodów.

Degustując Tierra Oscura możemy spodziewać się nut wiśniowych, lukrecjowych, skórzanych, a także bakaliowych (z naciskiem na rodzynki). Taka zapowiedź umieszczona na opakowaniu bardzo mnie zaintrygowała. Zapowiadało się, iż mam przed sobą złożoną, niebanalną czekoladę...


Pachniała pikantnością, ocierającą się o wątki zupowo-gulaszowe. Pomyślałam o mocno pieprznym gulaszu na bazie soczystej wołowiny duszonej z papryką i pomarańczami. W tle majaczyły cukierki lukrecjowe. Woń Tierra Oscura intrygująco kręciła w nosie.

W ustach zachowywała się najpierw szorstko, by po chwili rozpuszczać się już gładziutko niczym ciepłe masło. Z początku wydawała się mocno kwaśna, niczym kompot z nie do końca dojrzałych wiśni. Czuć było, iż ów kompot został solidnie posłodzony, jednakże specyficzny bukiet wiśni górował nad tą słodyczą. Dalej czekolada przemieniała się w coraz to bardziej goryczkową. Uderzała w stronę smażonych bakalii, błota i wilgotnej skórzanej odzieży. Była przy tym lekka i jakby nadmuchana, co ciekawie kontrastowało z tak dosadnymi akcentami.

Pod koniec Tierra Oscura ujawnia swą trzecią twarz - bezapelacyjnie słodką. Wyraźnie jawiła się jako świeże ciasto drożdżowe z wiśniami i maślaną kruszonką, takie rozpadające się błogo na języku...


Znów Duffy's mnie uwiodło... Chyba tak już pozostanie - ta marka ma u mnie szczególne miejsce... A wszystko to stało się możliwe oczywiście dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, która umożliwiła mi zapoznanie się z Duffy's.

Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 8/43/45

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa, niestety nie udało mi się jej dostać, może przy następnych zakupach...

    OdpowiedzUsuń