poniedziałek, 1 listopada 2021

Amano Guayas River Basin Ecuador ciemna 70%


Ekwadorskie kakao z plantacji leżących w basenie rzeki Guayas, poznaliśmy już w interpretacji amerykańskiego Amano przy okazji doskonałej i oryginalnej Mango Chili. Teraz, również za sprawą sklepu Sekretów Czekolady, mogłam eksplorować owe ziarna solo - w klasycznej siedemdziesiątce Guayas River Basin Ecuador. Mocne dodatki w dużej mierze przyćmiły samo kakao w pierwszym doświadczeniu.


Bardzo ciemna, głębokiej barwy tabliczka pokryła się nieco białym nalotem z powodu minionych upałów. Niezwykle wiśniowa w zapachu, przywoływała na myśl ciasto czekoladowe z frużeliną wiśniową.


Amano urzeka po raz kolejny. Nie dość, że samo obcowanie z opakowaniem i formą czekolady jest już przyjemnością, to skupiając się na konsystencji tabliczki rozpływamy się w przytulnej miękkości, jakże wszechogarniającej w zestawieniu z wyrazistymi smakami. Pojawiają się kwiaty i dym, nieco niepokojące, z czasem coraz to bardziej przykrywane owocową soczystością. Mamy śliwkę węgierkę z kakao, konfiturę z czarnych porzeczek i wiśni podaną na żytnim chlebie oraz niedojrzałe, aczkolwiek przyrumienione na ogniu banany skroplone karmelowym syropem. 

Nie była to wprawdzie czekolada tak obezwładniająca jak Morobe Papua New Guinea czy Dos Rios Dominican Republic, lecz mimo to bezsprzecznie trzyma wysoki poziom.


Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 85 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz