poniedziałek, 15 listopada 2021

Raaka Matcha Swirl ciemna 62% Tanzania i biała kokosowa z herbatą matcha


Kolejna limitowana surowa tabliczka od brooklińskiej manufakury Raaka jest połączeniem ciemnej 71% czekolady stworzonej z tanzańskich ziaren Kokoa Kamili oraz białej kokosowej czekolady z udziałem zielonej herbaty matcha (dzięki temu, cała wymiksowana tafla ma łącznie 62% zawartość kakao). Fuzję dwóch różnych czekolad przedstawiono w niezwykle ciekawy sposób wizualny. Matcha Swirl, dodatkowo przyprawioną różową solą morską, kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


Piękna zielono-brązowa tabliczka pachnie tłuściutkim kokosem, a w dalszej kolejności zieloną herbatą. Dzięki temu, wywołane zostało wrażenie zielonej herbaty z masłem.

Konsystencja czekolady zdaje się być mokro-sypka, z dojmujący uczuciem przytulnej tłustości. Mocno rzuca się kwaskowatość świeżego kokosa, a przy tym nie jest aż tak mocny, jak w wielu Goodio. Można by było opis zamknąć w prostym stwierdzeniu, iż Matcha Swirl smakuje niczym liściasta zielona herbata z mlekiem kokosowym (z oryginalną matchą nie mam niestety doświadczeń w czystej formie), gdy nie fakt, że na szczęście część stworzona z ciemnej czekolady nie została całkowicie przyćmiona.


W Matcha Swirl, kakao z Kokoa Kamili prezentuje się kwiatowo, lekko ziemiście, z odświeżającym akcentem pomarańczy.  Wyraźny wtręt płynący z miazgi kakaowej, nadaje kompozycji powagi, równoważy ją - odnoszę wrażenie, iż bez ważnego udziału ciemnej czekolady, sama biała kokosowa czekolada z matchą przytłoczyłaby tłustością. Tymczasem mamy za sobą kolejną świetną propozycję od Raaka, dzięki czemu chce mi się tej marki więcej i więcej.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, kokos, matcha, lecytyna słonecznikowa, różowa sól morska.
Masa kakaowa min. 62%.
Masa netto: 51 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz