Fossa Sake Kasu powstała we współpracy z kuratorem rzemieślniczego sake KuroKura. Zastosowano sake kasu pochodzące z dwóch browarów - jedne powstało z uprawianego przez samych browarników organicznego ryżu Yamada Nishiki, drugie zaś z ryżu czerwonego.
Oba sake kasu zostały zlepione dekstrozą i podane w formie specyficznej posypki, częściowo zatopionej w czekoladzie. W zapachu tabliczka oferowała cały festiwal jedzenia i alkoholi. Tak, zdawało się, jakbyśmy znaleźli się pośród stoisk na, na przykład, targach piw rzemieślniczych i food trucków. Mieszały się ze sobą wonie różnoraki piw z grillowanymi potrawami.
Niestety degustację utrudnia konsystencja cząstek sake kasu, które są lepkie i wchodzą między zęby, a to zawsze przeszkadza. Ich smak jest jednak wyjątkowo ciekawy: grzybowo-alkoholowy, jakby wędzone podgrzybki w śmietanie oraz smażone boczniaki podlać białym winem czy delikatną wódką. Na myśl przychodził również ryż z sosem sojowym oraz fermentowane zboża.
Sama czekolada jest zaś dość kwaskowata, wyważona, soczysta i esencjonalna, przede wszystkim budząc skojarzenia z fusami z czarnej herbaty. Mocne smaki sake kasu nie pozwalają pełniej się na niej skupić i wcale mnie to nie dziwi. Spoglądając na dodatki zastosowane w moich następnych tabliczkach Fossa przypuszczam, że również będą grały tam główną rolę.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, sake kasu (ryż, koji), dekstroza.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz