piątek, 5 listopada 2021

Goodio Licorice & Sea Buckthorn ciemna surowa 53% z kokosem, rokitnikiem, anyżem i lukrecją


Na czekolady z lukrecją muszę mieć dobry dzień, a raczej - mój Mąż musi mieć dobry dzień, by w ogóle dał się namówić na spróbowanie. Ostatnio miałam smaka na Goodio, toteż pragnęłam sprawdzić, co też takiego oferuje Licorice & Sea Buckthorn z tej fińskiej manufaktury. Drugi wiodący dodatek w tej czekoladzie jest jeszcze mniej popularny niż kontrowersyjna lukrecja - mowa o bogatych w witaminę C owocach rokitnika. Tabliczki z rokitnikiem kosztowałam dotąd trzy, z czego dwie wyszły spod skrzydeł Zottera. 

Goodio Licorice & Sea Buckthorn to surowa czekolada o 53% zawartości kakao, jak to u Goodio bywa - z kokosem w czekoladowej masie. Jako kolejny dodatek wkradł się równie kontrowersyjny co lukrecja anyż. Jedno było pewne - ta  czekolada dostarczy mocnych wrażeń, pytanie tylko, jak je odbierzemy. Ów ciekawy wynalazek kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.


Zapach mąci w głowie - fuzja kokosa i anyżu jest niecodzienna i bardzo mocna. W przekroju tabliczki widać nierówną, ziemistą strukturę; wydaje się wręcz, jakby miała zawierać w sobie nadzienie. Od samego początku odczuwamy kakao jako umiarkowane, przykryte feerią dodatków - może to i dobrze, bo gdyby jeszcze kakao dało popis, można by od doznań oszaleć. Licorice & Sea Buckthorn oferuje przede wszystkim bardzo intensywne połączenie anyżu i lukrecji z tropikalną słodyczą kokosa. Lukrecja jest doprawdy przenikliwa i ponadto podkręcona anyżem - to najbardziej lukrecjowa czekolada z ostatnio próbowanych. Tak daje czadu, iż niemal całkiem zapomniałam o rokitniku. Naprawdę trudno jednoznacznie stwierdzić, co ma tutaj do powiedzenia. Zdaje się wnosić coś głęboko kwaskowatego do kompozycji, lecz zdecydowanie nie gra pierwszych, ani nawet drugich skrzypiec. Znów - nie wydaje się to wielką stratą. Doprawdy, kokos i lukrecja serwują wystarczająco dużo wrażeń.


Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, wiórki kokosowe, rokitnik w proszku, anyż, lukrecja.
Masa kakaowa min. 53%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 505 kcal.
BTW: 6,5/37,2/40,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz