Rzadko bywa, iż wyczekuję degustacji wegańskich wariacji na temat czekolady. Mając jednak w pamięci doskonałą Preiselbeer & Preiselbeeren z serii Fruchttafel od Zottera, zacierałam ręce przed kolejną podobną kompozycją. Na skałach Diablaka nieopodal kaczawskiego Wilkowa, wyjęłam z plecaka Vegan Himbeer Kokos & Himbeeren, zakupioną na foodieshop24.pl. Podobne połączenie jadłam niegdyś w wersji Labooko i było one zdecydowanie rozczarowujące. Kolekcja Fruchttafel prezentuje jednak zupełnie inne spojrzenie na owocowe czekolady, toteż czułam się podekscytowana.
Nasza Vegan Himbeer Kokos & Himbeeren kojarzyła mi się wybitnie owsiankowo i było to skojarzenie wybitnie smaczne. Drobne płatki kokosa wraz z kawałkami soczystych malin, położone na tafli z masła kakaowego, ryżu, kokosa i malin, umiejętnie dosłodzonej cukrem trzcinowym - stworzyły cudowną śniadaniową gratkę. Lekki waniliowy posmak dopełniał dzieła. Przyjemnie chrupiąca, acz nadal pełna delikatności, no i pełna soczystego smaku! Chyba, przez wzgląd na szczególny charakter żurawiny, chętniej sięgnęłabym drugi raz właśnie po wersję żurawinową, lecz malinowej koleżance absolutnie nie można odmówić uroku. W serii Fruchttafel, wegańskie kombinacje to strzał w dziesiątkę.
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 33%, suszone maliny 11%, proszek kokosowy 5% (pasta kokosowa, mleko kokosowe, mąka kokosowa), wiórki kokosowe 4%, napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, sól, lecytyna słonecznikowa.Masa kakaowa min. 33%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 2,1/40/49.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz