Soklet Hibiscus pachnie przede wszystkim piernikowo, co pozwala przypuszczać, że nie szczędzono na przyprawach. Zresztą, indyjskie kakao plus przyprawy równa się miażdżące smakowe kombo.
W istocie, smak czekolady jest niebywały. W pierwszej kolejności, jest obłędnie karmelowa i piernikowa, co w połączeniu z dobrze znaną już powściągliwością tabliczek od Soklet, rzeczywiście sprawia wrażenie jedzenia zwartych korzennych ciasteczek. Spod tej feerii przyprawowego karmelu wypływa kwiatowa kwaskowatość hibiskusa - jest jednak w przeważającej mierze trzymana w ryzach przez ową magiczną fuzję kakao i przypraw. Hibiskus ani przez sekundę nie wybija się na prowadzenie, stąd dziwi wybór go na patrona czekolady.
Pestki dyni to wspaniały uprzyjemniacz, chrupiący i lubiany. Ich smak jest nader charakterystyczny, lecz sama czekolada posiada w sobie taką moc, iż wielokrotnie go przytłacza. Gdy jednak smakowi pestek dyni uda się dojść do głosu, genialnie łączą się z przyprawowo-egzotycznym charakterem tabliczki, jakoś filuternie podkręcając jej orientalność. Po raz kolejny Soklet mnie zachwycił... Nie mogłam się nacieszyć każdą cenną kostką tej wielce oryginalnej czekolady.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, prażone pestki dyni, suszone kwiaty hibiskusa, indyjskie przyprawy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 508,35 kcal.
BTW: 14,25/23,99/58,53.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz