piątek, 5 kwietnia 2024

Orfeve Quillabamba Noir De Noir ciemna 70% Peru

 
Propozycja na dziś z serii Noir De Noir od szwajcarskiej manufaktury Orfeve to siedemdziesiątka z ziaren odmiany Chuncho pochodzących z peruwiańskich plantacji w dolinie La Convectión nieopodal miasta Quillabamba. Ziarna prażono przez 43 minuty w 104 stopniach Celsjusza, zaś czekoladę konszowano przez 72 godziny. W efekcie otrzymujemy bardzo delikatną, klasyczną czekoladę - kupiłam ją oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

 
Pachnie leciuteńko, kwiatowo i kawowo. Jest gęsta i miła, bez przeszkód rozpościera swój kawiarniany bukiet. Tak, przenosi mnie do kawiarni urządzonej wręcz w kwiaciarni, gdzie do bardzo subtelnej kawy z cynamonową pianką podano tartaletki z miękkim kremem orzechowym oraz musem jogurtowym okraszonym jeżynami i malinami. Degustuje się słodko, prosto, przyjemnie. Takich czekolad nigdy dość.

 
Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 9/41/33.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz