piątek, 19 listopada 2021

Benns Ethicoa Sungai Ruan ciemna 72% Malezja


Moja pierwsza czekolada od wyjątkowej malezyjskiej manufaktury Benns Ethicoa stworzona została właśnie z kakao uprawianego w Malezji, choć marka korzysta z różnych azjatyckich ziaren. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady tabliczka Sungai Ruan powstała z kakao z plantacji rodziny Koh, posiadającej ponad 30-letnie doświadczenie w uprawie kakaowców. W stanie Pahang, pośród upraw owocowych, kakaowce rodzą ziarna trinitario, które zostały przez Benns Ethicoa dość mocno uprażone, zaś czekolada była konszowana przez 36 godziny. W sferze smaku, ma charakteryzować się nutami czarnych porzeczek, rodzynek i migdałów.

50-gramową tabliczkę podzielono na dziwne kostki, które sprawiają wrażenie, jakby czegoś czekoladzie odjęto - na przykład zapomniano ją wypełnić nadzieniem. Pachnie duszną pikantnością, korzenną herbatą z chili oraz... gotowanymi ziemniakami w przyprawach.


Pomimo dość znacznej suchości, czekolada szybko rozpuszcza się w ustach. Posiada łagodną bazę smakową, lecz owe delikatne akcenty są liczne i nietypowe. Jednocześnie więc kompozycja nie czyni jakiegoś wielkiego szału, sprawiając wrażenie oryginalnej solidności. Przenosi nas w klimat ciepłego wieczoru późnym latem. Nad ogniskiem piecze się chleb posypany pieprzem i sproszkowaną papryką, zaś z popiołu wyciąga się pyszne ziemniaki. Do tego do picia podano mocną czarną herbatę doprawioną korzeniami, na wypadek, gdyby jednak zawiało chłodem. Przegryza się wczesne jabłka na przemian z ostatnimi truskawkami, mimo urodzaju słońca - niezbyt słodkimi.

Debiut z Benns Ehicoa pozostawia wiele znaków zapytania co do dalszych propozycji tej manufaktury...


Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 568 kcal.
BTW: 6/34/53.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz