Urządziłam sobie serię degustacji czekolad z solą morską - po Svenska Kakao nadal pozostajemy w Skandynawii, przenosząc się wraz z Goodio do Finlandii. Niestety na opakowaniu ich 77% ciemnej Sea Salt nie mamy tak szczegółowych informacji o pochodzeniu kakao oraz soli, jak w przypadku poprzedniczki. Goodio jest oczywiście, jak na tę markę przystało, słodzona cukrem kokosowym, zaś ziarna kakao zmielono w kamiennych młynkach.
Fińska Sea Salt pachnie charakterystycznie dla wielu Goodio, a mianowicie kokosowo. Konsystencja czekolady jest raczej twarda i zwarta. Słoność wyczuwalna jest w smaku od razu i kojarzy mi się wraz z pozostałym dobrodziejstwem inwentarza z imperialnym stoutem - z iluzją palonych słodów, chmielu, alkoholu. Jest tu ziołowość płynąca z kakao, subtelna kokosowość i pikantność - to zaś przywołuje na myśl odrobinę orientu. Sumarycznie sól jest tu o wiele delikatniejsza niż u szwedzkiej koleżanki, ale również nie ma opcji, by ją przeoczyć. Ciekawie modyfikuje nuty smakowe niesione przez czekoladę samą w sobie.
Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 77%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 9,5/47,7/27,3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz