poniedziałek, 4 marca 2024

Beskid biała Dominikana Hispaniola


Ostatnia paczka, jaką zamówiłam w Beskid Chocolate, zawierała w sobie wyjątkowy prezent, prawdziwy Skarb! Przedpremierowo trafiła do mnie ichniejsza biała czekolada bean-to-bar - tak, w Węgierskiej Górce wyciśnięto masło kakaowe z uprzednio przygotowanych ziaren Hispaniola z Republiki Dominikany. Białe czekolady wykonane z taką klasą niosą ze sobą niepowtarzalne walory, o czym parę razy miałam okazję się przekonać. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniały upominek!

Apetycznie kremowa tabliczka NIESAMOWICIE pachnie kawą - po samym węchu za nic nie poznałabym, iż to biała czekolada! Jest rozkosznie tłusta, gęsta, słodka, miękka - taka naprawdę och! ach! pod każdym względem. Smakowo najpierw przywodzi na myśl mleczko skondensowane, o kawowo-karmelowym smaku. Pojawia się iluzja prawdziwej wanilii oraz ziaren tonka. Z czasem wybrzmiewa leciuteńka słoność, która przekształca karmelową kawę w coś znacznie bardziej orzechowego. Może to aksamitne masło orzechowe, subtelnie posolone, stworzone z orzechów arachidowych, laskowych i włoskich? O, i jeszcze z migdałów. To będzie OBOWIĄZKOWA pozycja do spróbowania dla każdego! Jak się cieszę, że w krótkim czasie mogłam spróbować tak doskonałych białych czekolad z polskich manufaktur (proszę nie zapominać o niedawno opisywanym smakołyku z Sopockiej Manufaktury).


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz