czwartek, 28 marca 2024

Zotter Whisky + Caramel + Pecan ciemna 70% nadziewana karmelowym ganaszem z whisky i praliną z orzechów pekan


Ostatnia Handscooped od Zottera w moich aktualnych zapasach to Whisky + Caramel + Pecan. Pod kuwerturą z ciemnej czekolady o 70% zawartości kryją się dwa dość zbite nadzienia: karmelowy ganasz ze styryjskiego whisky od Davida Göllesa oraz pralinę z orzechów pekan karmelizowanych w syropie klonowym. Kompozycja inspirowana jest amerykańskim ciastem pekanowym.

W pralinie orzechowej czuć strukturalnie drobne kawałki pekanów, ale generalnie cała tabliczka ma dość jednolitą, twardą konsystencję - brakuje tu czegoś miękkiego i lżejszego. Whisky, orzechy pekan oraz ciemna czekolada tworzą mocne trio, bardzo zgrane, lecz z czasem wręcz przytłaczające. Alkohol wyczuwalny jest bezsprzecznie, a ja odzwyczaiłam się szczególnie od mocnych trunków, więc jest to dla mnie mało przyjemne. Ze względu na obecność w składzie napoju ryżowego w proszku pojawia się pewien ryżowy posmak, co niezbyt mi tu pasuje. Całość wypada dość bombonierkowo. Cóż, Zotter miał w swej ostatniej kolekcji Handscooped wiele bardziej udanych propozycji.


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, orzechy pekan 14%, tłuszcz kakaowy, karmelizowane mleko w proszku 5% (odłuszczone mleko w proszku, cukier), whisky 5%, masło, mleko, syrop skrobiowy, syrop cukru inwertowanego, pełne mleko w proszku, napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), pełny cukier trzcinowy, odtłuszczone mleko w proszku, lecytyna sojowa, sól, słodka serwatka w proszku, wanilia, cynamon, chili.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 560 kcal.
BTW: 6/39/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz