środa, 6 marca 2024

Ajala Meersalz ciemna 70% Nikaragua i Dominikana z solą morską


Powracam do serii recenzji czekolad z solą. Dziś przed Wami Meersalz od czeskiej manufaktury Ajala, wykonana w 70% z blendu ziaren z Nikaragui i Dominikany, a kupiona w sklepie Sekretów Czekolady. Na gładkiej spodniej części tabliczki upstrzono ją kryształkami soli morskiej, których efekt strukturalny w odbiorze całości kompozycji jest bardzo udany. Wyróżniają się bowiem na tle niezwykle lepkiej i gęstej, wręcz syropowej czekolady.


Przenoszę się do słonecznej kuchni. Na stole w wazonie świeże kwiaty rozpościerają swój zapach, umilając późne śniadanie. Nieprzyzwoicie grube naleśniki, polane słonym karmelem tudzież masą kajmakową; przełożone lekko słonym twarogiem z dżemem truskawkowym przeplecionym powidłami śliwkowymi. Poprzez swoją błogą malowniczość to chyba moja ulubienica spośród ostatnio próbowanych czekolad z solą.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz