niedziela, 24 marca 2024

Sobieraj Chocolate biała 42% na mleku kokosowym z ksylitolem, płatkami owsianymi i marakują


Druga tabliczka otrzymana na Beskidzkim Festiwalu Czekolady od Pawła Sobieraja z Sobieraj Chocolate to wegańska i bezcukrowa wariacja na temat owocowej białej czekolady. Aż 42% masa kakaowego połączono z mlekiem kokosowym, fińskim ksylitolem, rozdrobnionymi płatkami owsianymi oraz liofizowaną marakują. Ta ostatnia nadała 70-gramowej tabliczce specyficznej barwy.

Czekolada w dotyku jest wyjątkowo tłusta i śliska - co ciekawe, w ustach nie ma już tych odczuć. Pierwszym doznaniem okazuje się intensywna (acz jak najbardziej naturalna) marakuja na rozwodnionym mleko kokosowym. Płatki owsiane nadają kompozycji chrupiącej struktury, ale ostatecznie swą formą przypominają raczej piasek na zębach. Gdy pozwolić się czekoladzie swobodnie rozpuszczać, dominuje pyszna marakuja z kokosowym echem i to jest przyjemne! W dalszym etapie przebrzmiewa chłód ksylitolu, a także przytulna owsiankowość. Nie mniej, jest to melanż mało czekoladowy sensu stricte.

Dziękuję za to doświadczenie!


Skład: tłuszcz kakaowy 42%, mleko kokosowe, ksylitol fiński, płatki owsiane, liofilizowana marakuja 7,1%.
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 437,9 kcal.
BTW: 2/40,9/19,6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz