Czasem Zotter użyje jakiegoś składnika, który jest dla mnie nieoczywisty - przy dziś opisywanej Handscooped Sonnenblume & Goldkirsche zastanawiałam się: zastosowano miechunki czy czereśnie? Ostatecznie wedle opisu postawiłam na czereśnie, tej złotej odmiany z rumieńcem, jaka zresztą swego czasu rosła w moim ogrodzie. Owe czereśnie zostały połączone z marcepanem, położonym na pralinie z ziaren słonecznika. Wszystkie te dobroci pokrywa ciemna czekolada o 70% zawartości kakao. Pełna złotego słońca tabliczka - idealna na dzień złotej polskiej jesieni, w który mieliśmy okazję ją degustować. Sonnenblume & Goldkirsche kupiłam oczywiście na foodieshop24.pl.
Kompozycja pachnie przede wszystkim słonecznikowo, wszechorzechowo i z herbacianą iluzją. Z racji, iż owocowość nie jest wiodącą domeną tej tabliczki, bardzo ciężko by mi było rozważać, jaki owoc rzeczywiście został tu użyty. Ziarna słonecznika odznaczają się najwyraźniej - wykonana z nich pralina jest wprost wyśmienita, niesamowicie konkretna. Marcepan z nieśmiałą, acz orzeźwiającą owocową nutą działa sobie pokornie za praliną. Połączenie z pyszną ciemną czekoladą podbija wrażenie wręcz chałwowe (choć przecież nie mamy tu sezamu; a może i hummusowe!), a także herbaciane (skojarzenie z przestudzoną czarną herbatą, niezbyt mocną).
Sonnenblume & Goldkirsche zapamiętam przede wszystkim dzięki wybornej wariacji na temat słonecznika, który nie wiedzieć czemu, jest bardzo rzadko wykorzystywanym dodatkiem w czekoladach...
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 518 kcal.
BTW: 9,5/33/41.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz