Po wspaniałym początku przygody z najnowszymi Handscooped od Zottera, zakupionymi na foodieshop24.pl, do Sanddorn & Quitte podchodziłam również z wielkim podekscytowaniem. To brzmi wszak szałowo jesiennie (a degustacja miała miejsce początkiem jesieni): ciemna kuwertura o 70% zawartości kakao pokrywająca 3 warstwy nadzienia: marcepan z sokiem z rokitnika, galaretkę z pigwy (galaretki do Zottera są boskie!) i karmelowo-miodowy ganasz pigwowy. W przekroju tabliczka prezentuje się kusząco soczyście - ślinka cieknie!
Czekolada pachnie przypieczonym spodem od drożdżowego ciasta, a w drugiej kolejności marcepanem. W smaku bardzo wyraziście odznacza się elegancka i soczysta ciemna czekolada - na tyle mocno, iż znacznie przyćmiewa walory nadzienia. Mamy skojarzenia z ciastkami typu delicje - w dużej mierze przez galaretkę, która nie jest jednak aż tak intensywna jak w innych Handscooped z galaretką. Pojawia się też iluzja biszkoptu, owego przypieczonego spodu ciasta drożdżowego, a także... wody kokosowej. Jest umiarkowanie słodko (znów - ogromny wpływ inwazyjnej ciemnej kuwertury). Marcepan zdaje się być przytłumiony, pigwa delikatnie przebrzmiewa nutami gruszkowo-cytrynowymi, zaś kwaskowatości rokitnika naprawdę ciężko się doszukać. Delikatny ganasz pigwowy już w ogóle ginie.
Sanddorn & Quitte zabrakło wyrazistości składników: to bardziej czekolada z nadzieniem, niż spektakularne nadzienie otoczone kuwerturą. Wciągała jak wiele Handscooped, ale nie czułam pełni satysfakcji ani szczególnego zachwytu.
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), pigwa, tłuszcz kakaowy, syrop skrobiowy, pełne mleko w proszku, miód, mleko, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), koncentrat soku z rokitnika, migdały, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat soku cytrynowego, sok cytrynowy, słodka serwatka w proszku, pektyna jabłkowa, lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier).
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 472 kcal.
BTW: 6,4/28/46.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz