środa, 8 lutego 2023

Zotter Misokaramell & Sesam mleczna 40% z kuwerturą bananową nadziewana makowym miso, maślanym karmelem i praliną sezamową


Pierwsza Zotter Handscooped z corocznej nowej kolekcji zawsze jest czekoladą wytęsknioną i dostarcza mi mnóstwo wrażeń. Początkiem września, przed ekscytującym wyjazdem, usiedliśmy do degustacji Misokaramell & Sesam, kupionej na foodieshop24.pl. Ach, Zotter ponownie pokazał swoją fantazję! Ileż się tu dzieje! Najpierw widzimy mleczną czekoladę o 40% zawartości kakao, pod nią zaś znajduje się kuwertura bananowa. Dalej mamy maślany karmel z ryżowo-makowym miso, a następnie pralinę sezamową z ziarenkami czarnego sezamu. Obłęd!


Tabliczka pachnie drożdżowo - cóż, ma do tego pełne prawo. W smaku jednak nie znajdziemy zbyt wiele śladów po tym wrażeniu. Choć Zotter wspomina o obfitości umami w tej kompozycji, ja przede wszystkim zapadłam się w karmelowej słodyczy o wyrazistym sezamowo-makowym kontekście. Sezam w pralinie ma postać kojarzącą się z miękką chałwą, której genialnym strukturalnym przełamaniem jest lekko chrupiący czarny sezam. Mak w miso jakoby podbija wrażenia czerpane z sezamu, nadaje im szerszego znaczenia. Karmel wraz z mleczną oraz bananową czekoladą otula w błogiej słodyczy. No i nieustannie ten niecodzienny dalekowschodni posmak, który na szczęście nie przykrywa całej plejady głównych bohaterów, a jedynie doprawia całość... To było mocne, pyszne, kompleksowe - wszystko, co uwielbiam w Handscooped!


 
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, sezam, masło, śmietanka, syrop skrobowy, makowe miso (ryż, mak, woda, sól, Aspergillus Oryzae), pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, czarny sezam, suszone banany, odtłuszczone mleko w proszku, olej sezamowy, proszek sojowy (soja, maltodekstryna, syrop kukurydziany), sól, lecytyna sojowa, koncentrat soku cytrynowego, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, anyż, cynamon.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 587 kcal.
BTW: 6/41/48.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz