sobota, 20 sierpnia 2022

Zotter Johannisbeer + Macadamia porzeczkowa z nugatem z orzechów makadamia


W różne rejony przywiodła mnie dotąd seria drunter & drüber od Zottera i zdałam sobie sprawę, iż mimo powtarzającej się reguły, poszczególne zestawy smakowe prezentują totalnie coś innego. Kupiona na foodieshop24.pl Johannisbeer + Macadamia jest połączeniem białej porzeczkowej czekolady (mowa o czarnych porzeczkach) z nugatem z orzechów makadamia. Świeżo po wypróbowaniu boskiej Karamell + Erdnuss nie śmiałam marzyć, że po raz wtóry zostanę podobnie urzeczona...

Obie części kompozycji robią wiele dla całości, bo wspaniale się przeplatają. Czekolada porzeczkowa jest obłędnie kwaskowato rześka, nieco cierpka, autentycznie owocowa. Natomiast nugat z orzechów makadamia czaruje po pierwsze naturalnymi walorami tych delikatnych, słodkich orzechów (no i to chrupanie ich dużych cząstek!!!), a po drugie tym, jak ów nugat został przyprawiony! Kontrast porzeczek i makadamii został kosmicznie uświetniony wonnym olejem z ziaren tonka, których zastosowanie tutaj jest prawdziwym objawem geniuszu. Do tego przewspaniale ujawnia się również kolendra. Rozpływałam się nad tą czekoladą - jednym z najbardziej nieprzewidywalnych duetów, jaki ostatnio zaznałam.


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 23%, orzechy makadamia 16%, miazga kakaowa, suszone czarne porzeczki 5%, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, lecytyna sojowa, olej tonka, kardamon, kolendra.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.
BTW: 4,9/38/48.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz