Jestem w samym środku degustowania japońskiej serii od Fossa - po Native Species Second Flush przyszedł czas na Benifuuki Second Flush. Tym razem, singapurska manufaktura połączyła z mlekiem, cukrem trzcinowym i liśćmi herbaty indonezyjskie kakao z plantacji Pak Eddy's z Yogyakarta na Jawie. Jeśli chodzi o herbatę, również użyto liści od Kajihara Tea Garden z Tsuge w prefekturze Kumamoto i również jest to czarna wakocha. Tym razem, zastosowano jednak specjalny kultywar Benifuuki, znany ze swych przeciwalergicznych właściwości. Asortyment wspaniałej marki Fossa mogę eksplorować dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.
Ciemna, lecz soczysta, nie za bardzo sugerująca swą barwą obecności mleka - tabliczka pachnie bardzo delikatnie, świeżo zaparzoną i nie za mocną zieloną herbatą z kwiatami jaśminu. O dziwo, mając już jakieś doświadczenie z herbacianymi Fossa, tutaj pierwsze skrzypce gra kakao - herbata i mleko wkraczają do akcji dopiero za nim, a i tak mają nieoczywisty przekaz. Kompozycja jest z jednej strony kwiecista, z drugiej zaś budzi mocne skojarzenia z leśnym igliwiem i ściółką. Lawiruje też w kierunku przypalonych płatków owsianych oraz odrobiny sosu sojowego. Na koniec ze sporą energią wyrazu uderzają bardzo słodkie, dojrzałe banany - tak słodkie, że aż gorzkie!
Fossa po raz kolejny zachwyca i pokazuje, jak bogaty może być świat fuzji kakao z herbatami.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz