Tego samego dnia, wędrując pod Górach Bystrzyckich, postanowiliśmy sięgnąć po podobną do Toffee, Almond & Sea Salt czekoladę od Taza, lecz tym razem z serii Mexican Style. Salted Almond to czekolada o 44% zawartości kakao, składająca się jedynie z czterech rzeczy: cukru trzcinowego, ziaren kakao, migdałów i soli morskiej. Zakupiłam ją dzięki uprzejmości sklepu Sekretów Czekolady.
Wiadomo było, iż ta czekolada będzie bardziej toporna od swej poprzedniczki - chodzi oczywiście o szorstką strukturę, tak charakterystyczną dla tej serii (oraz brak udziału masła kakaowego). Pod względem słodyczy okazała się natomiast całkiem podoba - choć nie zawiera karmelu, mamy tu o 16% mniej kakao - analogicznie pojawia się więcej cukru. W wersji z karmelem, paradoksalnie wyraźniej odczuwane były migdały. Tu dodatek migdałów jakby lekko się rozmył. Czuć było jakiś orzechowy dodatek, ale nie był on łatwy do zidentyfikowania. Delikatna sól przełamywała słodycz kompozycji. Zabrakło tu czegoś konkretniejszego w kwestii smakowej - zdecydowanie, chętniej wybrałabym do ponownej degustacji Toffee, Almond & Sea Salt, choć oczywiście również tylko w terenie.
Skład: cukier trzcinowy, ziarna kakao, migdały, sól morska.
Masa kakaowa min. 44%.
Masa netto: 77 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz