piątek, 23 października 2020

Georgia Ramon Butten-Tafel Streugut Ganze Haselnusse mleczna 45% Dominikana z orzechami laskowymi

 
Dziś przed Wami ostatnia czekolada z trio Butten-Tafel od niemieckiej manufaktury Georgia Ramon - najbardziej klasyczna i najbardziej atrakcyjna dla mnie zarazem (zrecenzowałam już białą z pistacjami oraz ciemną z imbirem). 45% kakao Trinitario z Republiki Dominikany zostało połączone z mlekiem, cukrem trzcinowym oraz aż 30% orzechów laskowych. Takie idealne turbodoładowanie, niemalże dedykowane do delektowania się nim na górskim szlaku, zakupiłam w niezastąpionym sklepie Sekretów Czekolady.

 
Gdy już wyciągnęliśmy naszą 80-gramową tabliczkę z pięknego opakowania wykonanego z ręcznie czerpanego papieru Zerkal-Bütten, od razu pomyślałam, że właśnie tak powinna wyglądać idealna "czekolada z okienkiem"! Cała tafla usiana była wspaniałymi, dorodnymi orzechami laskowymi pierwszego sortu. Dla mnie, wielkiej fanki orzechów, to był po prostu raj! Na dodatek, sama mleczna czekolada była również doskonała. Delikatna i gęsta, błogo rozpuszczająca się w ustach, nie za słodka. Sprawiała wrażenie przesiąkniętej orzechami, choć zapewne sama z siebie również była orzechowa. Odrobinę kawowa, bardzo klasyczna - świetnie zgrywała się z naprawdę wybornymi orzechami laskowymi, świeżymi i chrupiącymi. 


W zasadzie podczas górskich wędrówek mogłabym posilać się tylko takimi czekoladami. Georgia Ramon pokazała w tej tabliczce, jak wielką moc potrafi mieć solidnie wykonana klasyka.

Skład: orzechy laskowe 30%, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 601 kcal.
BTW: 12/49/30.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz