Cacao Puro to bodaj najbardziej klasyczna propozycja spośród asortymentu czekolad Taza. Najbardziej zbliżona do niej była próbowana niedawno Super Dark (85% kakao) - dziś opisywana czekolada ma po prostu o 15% mniejszy udział ziaren. Kakao oczywiście zostało grubo zmielone na tradycyjnych kamiennych młynkach, co w połączeniu z również gruboziarnistym cukrem trzcinowym, nadaje bardzo specyficzną strukturę czekoladowym krążkom. W produkty amerykańskiej marki Taza zaopatrzyłam się w sklepie Sekretów Czekolady.
Od Cacao Puro ta delikatniejsza wersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Dzięki mniejszemu udziałowi kakao była bardziej soczysta i karmelowa, zaś jej szorstkość zdawała się być o wiele przystępniejsza. Czułam się trochę tak, jakbym wypiła nie za dobrze wymieszaną fusiastą kawę z dużą ilością syropu karmelowego. Czekoladę charakteryzuje wielka prostota, w zasadzie trudno się tu rozpisywać na temat nut smakowych, bo występują one na poziomie podstawowym, na dodatek przytłoczone tą szorstką konsystencją. Znów - propozycja całkiem udana jako towarzyszka na górskim szlaku; w każdym innym przypadku byłaby to dla mnie degustacyjna nuda.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 77 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz