niedziela, 24 września 2023

Svenska Kakao Dominican Republic Öko Caribe 2021 Harvest ciemna 70%


Dominikańskie kakao Öko Caribe z prowincji Duarte w interpretacji Svenska Kakao (wówczas jeszcze występującej pod szyldem The Swedish Cacao Company) poznałam już w wersji z kardamonem (ciemna 71%). Tym razem, dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, w moje ręce wpadła czysta, klasyczna siedemdziesiątka, z ziaren zebranych w 2021 roku. Ma ona nieść ze sobą "zbalansowane nuty miodu, czerwonych owoców jagodowych oraz orzechów". W zrzeszeniu producentów Öko Caribe, kakaowce wzrastają w zróżnicowanym ekosystemie, wraz z awokado, platanami, zapote i pomarańczami.


Matowa tabliczka intensywnie pachnie gęstą, wilgotną dżungla oraz czerwonym winem pełnym tanin. W smaku okazuje się nieco delikatniejsza niż w zapachu. Jest orzeźwiająca, ale bardzo pełna. Miękko, szybko i lekko rozpuszcza się w ustach. Podniebienie pieszczą soczyste brzoskwinie, jabłka, wiśnie, mandarynki - polane miodem. Do tego mamy trochę orzecha włoskiego, również w miodzie. Podczas degustacji coraz bardziej przenoszę się w stronę gęstego budyniu czekoladowego, do którego powrzucano te wszystkie dobroci zanurzone w miodzie. Zapadamy się coraz głębiej, by z każdym kęsem czuć się coraz bardziej czekoladowo-czekoladowo - jak ultraczekoladowe ciasto, rozpadające się pod naporem własnej gęstwiny i wilgoci. Wspaniałe, harmonijne doznania.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 548 kcal.
BTW: 7,8/39/36.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz