środa, 23 lutego 2022

Deseo ciemna 70% Nikaragua Kubaly


Uprzejmość rodzi uprzejmość. Dzięki Piotrowi z Sekretów Czekolady warszawska manufaktura Deseo zdecydowała się przysłać do mnie paczkę z kilkoma tabliczkami ich produkcji - z całego serca dziękuję! Miłość do cukiernictwa ekipy Deseo wzbogaciła się o gorące uczucia wobec czekolad bean to bar, owocem których jest między innymi ciemna siedemdziesiątka Nikaragua Kubaly. Mam dziś zaszczyt ją Wam przedstawić. Etykieta na prostym, lecz eleganckim oraz funkcjonalnym opakowaniu głosi: "Czekolada Nikaragua 70% to propozycja dla fanów wyraźnie czekoladowych smaków z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców oraz delikatnie orzechowym posmakiem. Charakteryzuje ją niska kwasowość, bardzo bogaty smak oraz przyjemnie drzewny aromat".


Na 60-gramowej, soczyście brązowej tafli widnieją owoce kakaowca oraz logo firmy. Zapach, tak jak i kolor, jest niesamowicie soczysty, rześki oraz gęsty. Mieści w sobie czarne i czerwone porzeczki, perfumy jaśminowe oraz olejki: pomarańczowy wraz z różanym. Bardzo, ale to bardzo kuszący, intensywny bukiet!

Czekolada w ustach układa się gładko i gęsto, esencjonalnie i aksamitnie - zostaję urzeczona od pierwszego kawałeczka. Najpierw jest słodko i dość prosto - jabłecznik podany na ciepło z lodami z prawdziwą wanilią, pokryty kruszonką z cytrynowym lukrem. Dalej emocje podkręca kropla oleju różanego, przeistaczająca się w cytrusową esencję, a dalej nuty alkoholowe: rum, nalewka orzechowa, nalewka porzeczkowa, kawowy likier. Następnie narasta przyprawowa, egzotyczna wanilia, by w końcu szokująco, ale jakoś naturalnie skręcić w stronę wyrazistej lukrecji z odrobiną pieprzu, utrzymaną w drzewnym klimacie. 


Ciemna Nikaragua Kubaly od Deseo do mnóstwo prześcigających się akcentów przy jednoczesnym poczuciu spójności, harmonii i subtelności. Aksamitny i bogaty film długo ścieli się w ustach. Różnorakie syropy i esencje podano tu na gładkim, szlachetnym płótnie. Jestem zachwycona jakością oraz dumna, iż mamy w Polsce kolejną wartościową manufakturę Prawdziwej Czekolady!


Skład: miazga kakaowa, nierafinowany cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 9,6/39,6/37,8.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz