Singapurska manufaktura Fossa przedstawia następną szaloną czekoladę - tym razem, rozpoczynam rozsmakowywanie się w kolekcji połączeń z różnorakimi herbatami. Dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogę się dziś z Wami podzielić wrażeniami dotyczącymi Honey Orchid Dancong Oolong - mlecznej czekolady wykonanej z tanzańskiego kakao Kokoa Kamili (niestety nie podano zawartości procentowej), w kolaboracji z dystrybutorem herbat Pekoe & Imp. Dzięki niej, dodano do tabliczki herbatę Honey Orchid, będącą rodzajem herbaty dancong uprawianej w górach Phoenix w chińskiej prowincji Guangdong. Liście zostały ręcznie zebrane w wiosce Tian Zhu Keng wiosną 2020 roku. Herbata ta ma się charakteryzować wyjątkowym aromatem... guawy.
Czekolada posiada ciekawy odcień, jakby przytłumiony. Pachnie odurzająco: raffaello zanurzonym w herbacie oraz jaśminem. W ustach oferuje mnóstwo ściągania, niczym mocno zaparzona herbata, przełamana odrobiną mleka. Jest naprawdę szalenie intensywnie herbaciana, co z tanzańskim kakao miesza się w sposób lekowy i syropowy, nieco przypominając posmak źle rozpuszczonych pastylek - balansujący na granicy obrzydliwości. Co jest jednak w tej czekoladzie najpiękniejsze - spod mocy typowo herbacianej rzeczywiście niesamowicie wypływa guawa, jakby zatopiono w tafli soczyste i świeże owoce. To wrażenie było kosmicznie intrygujące, wciągające, przepyszne. Iluzja guawy jest niesamowita. Oprócz tego, pojawiają się przebłyski mango oraz dojrzałego awokado. Kompozycja jest obłędnie nietypowa i w pełni zaspokoiła mój instynkt czekoladowego odkrywcy. Fossa, chcę Cię więcej!
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, liście herbaty.Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz