Choć fińska manufaktura Goodio poleca swoją tabliczkę Lemon na słoneczny wiosenny dzień, ja sięgnęłam po nią w długi jesienny wieczór. Cóż, przepięknie mi go rozświetliła! Ta kupiona w sklepie Sekretów Czekolady niespełna 50-gramowa tabliczka została w 49% wykonana z peruwiańskiego criollo, posłodzona cukrem kokosowym i dopieszczona zmielonymi na gładko wiórkami kokosowymi - bardzo charakterystyczne dla wielu czekolad tej marki. Spód tafli upstrzono cytrynowymi, cienkimi kawałeczkami, prawdopodobnie będącymi fuzją cytryny z ksylitolem - podobne rozwiązanie znam już z ich tabliczki Fennel.
Sama czekolada jest słodka i przyjemnie otulająca podniebienie. Kokos z kakao miesza się w iluzji aromatycznego drewna, a lekko chrupiące, jakby scukrzone cytrynowe płatki nie mają wcale wielce oczywistego cytrynowego smaku. Sprawiają, że cała kompozycja posiada nuty nektarynkowe i pomarańczowe, bardzo soczyste i żywe. Nie dzieje się tu nic skomplikowanego, jest beztrosko oraz jasno. Lubię takie cudeńka od Goodio.
Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, wiórki kokosowe, ksylitol, cytryna.
Masa kakaowa min. 49%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 502 kcal.
BTW 7/37/42.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz