Drugą czekoladą z ekwadorskiej manufaktury Pacari, której skosztowaliśmy na szczycie Velka Luka w Małej Fatrze - jest Yerba Mate, czyli 60% kakao z Ekwadoru połączone z 0,1% mielonych i suszonych liści yerba mate. Tabliczkę kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.
Już te 0,1% ma znaczny wpływ na kompozycję czekolady. W porównaniu do chwilę wcześniej próbowanej Kaffee jej struktura jest znacznie bardziej gumowa i jednolita, a samo kakao odchodzi na dalszy plan pod naporem ziołowych i ziemistych akcentów. Nasze skojarzenia to mięta z cytryną, fusy herbaciane oraz generalnie dużo zaparzonych ziół. Nie jestem specjalistką od yerby, więc trudno mi ocenić, na ile owa czekolada przypadnie do gustu zagorzałym fanom tego napitku.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 595 kcal.
BTW: 6,2/26/50.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz