niedziela, 27 lutego 2022

Fossa Honey Orchid Dancong Hongcha mleczna Tanzania z herbatą


Niedawno na moim blogu pojawił się opis Fossa Honey Orchid Dancong Oolong, a teraz czas na jej siostrę - Fossa Honey Orchid Dancong Hongcha, którą również zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Baza obu tabliczek jest taka sama: mleczna czekolada z tanzańskiego kakao Kokoa Kamili, bez określonej zawartości masy kakaowej. W kolejnej czekoladzie tej singapurskiej manufaktury również zostały użyte liście herbaty Dancong Honey Orchid uprawianej w górach Phoenix w chińskiej prowincji Guangdong, a zebrane ręcznie w 2020 rok konkretnie z plantacji w wiosce Tian Zhu Keng. Tym razem, spreparowano je w innym stylu, a mianowicie Hongcha (wschodnia czarna herbata), dzięki czemu a się charakteryzować innymi nutami niż poprzedniczka: możemy spodziewać się więcej liczi oraz czerwonych daktyli.


Wąchając tabliczkę czujemy delikatną maślaną woń przełamaną odrobiną liczi. W smaku znów uderza nas mocna herbata podana z masłem i mlekiem, ale jakby mniej tu tak natrętnej syropowości i lekowości, jaką pokazała nam Oolong. Idziemy wręcz w stronę koziego twarogu. Sporo jest ściągania, lecz typowo herbacianego, nie kakaowego. Wyraziście pojawia się liczi, lecz nie tak mocna jak guawa w Oolong, z czego się cieszę, bo nie przepadam za liczi. Herbacianość w połączeniu z tanzańskim kakao podąża z jednej strony w swojskim kierunku łąkowo-nabiałowym, a jednocześnie mieści w sobie mnóstwo egzotyki. Prócz liczi odnajdujemy mimo wszystko właśnie odrobinę guawy, a także dojrzałej marakui. Następnie czekolada rozwija się w kierunku posmaku bardzo orzeźwiającej zielonej herbaty - opieram się oczywiście na prostych smakach, które znam, gdyż niestety nie jestem specjalistką w dziedzinie herbaty. Coraz więcej mamy w finiszu okołoherbacianej, klasycznej słodyczy: słodkie herbatniki z kawałkami daktyli maczane w naparze z przyprawami orientalnymi. Fossa po raz kolejny pokazuje mi zupełnie nowy świat czekoladowych połączeń...


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, liście herbaty.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz