środa, 9 lutego 2022

Zotter Tangerine - Matcha - Coconut ciemna 70% nadziewana mandarynkową galaretką, ganaszem z zieloną herbatą i praliną kokosową


Coroczny powrót do Zottera poprzez testowanie ich nowych kolekcji jest zawsze tak ekscytujący! Wędrując po Górach Rychlebskich i podziwiając ruiny zamku Kaltenstejn, sięgnęliśmy po pierwszą nową propozycję z serii Handscooped, oferującą prawdziwie mocne zestawienie: Tangerine - Matcha - Coconut. Ta kupiona na foodieshop24.pl ciemna tabliczka o 70% zawartości kakao kryje w sobie trzy warstwy nadzienia: ganasz z zieloną herbatą matcha, galaretkę mandarynkową i praliną kokosową. Kompozycja jest przy tym całkowicie wegańska - zamiast pochodnych mleka zastosowano napój ryżowy w proszku oraz proszek sojowy.

Całość już od pierwszego kęsa okazuje się bardzo słodka. Całe szczęście, że do otoczenia nadzienia użyto ciemnej czekolady, bowiem niesie ona równowagę i sprawia, iż mimo wszystko nie doznajemy przesłodzenia. Główną bohaterką Tangerine - Matcha - Coconut stała się zgodnie z moimi przypusczeniami - mistrzowska galaretka mandarynkowa. Jakież dobre Zotter robi galaretki, nie mogę przestać się zachwycać! Jest niesamowicie soczysta, naturalna, tutaj o wręcz przesadzonej, syropowej słodyczy - ale z wyczuwalną autentycznością mandarynek i odrobiny pomarańczy. W drugiej kolejności do głosu dochodzi kokos; przez nieco gruboziarnistą strukturę praliny nieco kojarzący się z... makiem. Ot, jakby zajadać ciasteczka kokosowo-makowe - dla mnie bardzo smakowity efekt. Wszystko wieńczy subtelny posmak zielonej herbaty z górnej, najbardziej gładkiej warstwy - wraz z ciemną czekoladą balansują najsłodsze nuty obecne  w kompozycji. Takie Handscooped szczególnie lubię - kolorowe, szalone, ale mimo wszystko spójne.


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, koncentrat mandarynkowy, syrop skrobiowy, wiórki kokosowe, napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), proszek sojowy (soja, maltodekstryna, syrop kukurydziany), cukier kokosowy, olej kokosowy, koncentrat soku cytrynowego, zielona herbata w proszku, pektyna jabłkowa, wanilia, sól, lecytyna sojowa, olejek pomarańczowy, anyż, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 505 kcal.
BTW: 5,6/31/46.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz