sobota, 5 lutego 2022

Firetree Salomon Islands Guadalcanal ciemna 69%


Swego czasu kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady cztery tabliczki od niezwykłej brytyjskiej marki Firetree, bazującej na kakao z ziem pochodzenia wulkanicznego. Dziś nadszedł czas na recenzję ostatniej z nich, a drugiej, w której ziarna wywodzą się z plantacji na Wyspach Salomona. Po wyspie Makira, przenosimy się na Guadalcanal, gdzie na rodzinnej farmie kakaowce wzrastają w cieniu palm kokosowych. Czekolada ma cechować się nutami czerwonych owoców, śliwek i cytrusów.


Salomon Islands Guadalcanal 69% charakteryzuje się totalnie innym bukietem niż siostra z Makiry. Od samego początku uwiodła mnie niesamowicie bogatym owocowym zapachem, w którym prym zdawały się wieść śliwki i czerwone porzeczki.

W smaku najpierw uderzyły banany. Nawet konsystencja przypominała zagęszczoną pulpę bananową. Dalej do głosu doszły pieczone śliwki pod maślaną kruszonką ora ryż na słodko podany z mandarynkami w syropie. Pomyślałam również o dojrzałych czerwonych porzeczkach, już bardziej słodkich niż kwaśnych. Na koniec pojawiło się lekkie echo orzechów laskowych, ale generalnie cała reszta to samiuteńkie owoce. Czekolada zaprezentowała się jako totalnie niewulkaniczna, nie mniej jednak okazała się przepyszna i urokliwie orzeźwiająca. Miłe zaskoczenie.


Skład: miazga kakaowa, nierafinowany cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 69%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 557 kcal.
BTW: 9,4/39/36.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz