czwartek, 5 marca 2020

Georgia Ramon Belize Trinitario ciemna 70%


 U początków mej przygody z niemiecką marką Georgia Ramon, miałam okazję wypróbować ich czekoladę 100% Belize Trinitario. Ponad dwa lata później, sięgnęłam po bardziej klasyczną interpretację tych ziaren, zamkniętą w tabliczce 70%. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady, miała być bardzo delikatna, aromatyczna, lekko orzechowa, w finiszu owocowa, z nutami zbóż, winogron i wanilii. Zbyt mało pamiętałam Belize 100%, by zrobić bezpośrednie porównanie. Potraktowałam siedemdziesiątkę jako zupełnie oddzielny byt.


 Do degustacji przystąpiłam mając sporą ochotę na słodycze i dostałam to, czego chciałam. Tabliczka utrzymana w stonowanych barwach pachniała łagodnie orzechami i nieco przestudzonym już, lecz świeżo upieczonym czekoladowym ciastem. Bardzo klasycznie.

Choć producent wskazuje na opakowaniu, iż ziarna z Belize użyte w tej tabliczce zostały poddane lekkiemu prażeniu, w czekoladzie odnalazłam mnóstwo palonych nut. Nie były one przepalone, owszem, ale samo kakao zdawało się mieć właśnie taki charakter. Iluzja przypalonego mleka i dość wysoka słodycz sprawiały wrażenie, iż mamy do czynienia z ciemną mleczną czekoladą. Wciągała w prosty, przystępny sposób.


 Jej łagodność uwodziła. Nabierała waniliowo-korzennego charakteru, a jej paloność podążała w stronę zbożowej kawy, dobrze wypieczonego chleba, ciepłej owsianki. Nieustannie budziła również skojarzenia nugatowe. Akcenty siana, znane z innych czekolad z kakao z Belize - tu zdecydowanie mocniej poszły w stronę zbożową. Wśród gamy owoców, z tą tabliczką kojarzyć będę mięciutkie i rozpływające się w ustach borówki amerykańskie oraz drobne brzoskwinie - takie, jakie rosną w mym ogrodzie.


Po taką smaczną prostotę chciałoby się sięgać codziennie, jako krótki przerywnik od zabieganych spraw...

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 541 kcal.
BTW: 8/41/34

1 komentarz:

  1. Miałem podobne wrażenia, dobra, ale mogłaby być trochę ciekawsza.

    OdpowiedzUsuń