środa, 4 października 2023

Deseo mleczna 52% Dominikana z karmelem i solą


To był bardzo deszczowy sierpniowy weekend. W niedzielny poranek miałam ochotę na coś otulająco słodkiego, ale z zapewnieniem wysokiej jakości i różnorodności smaku. Wiedziałam, że dobrym wyborem będzie Deseo i ich mleczna czekolada o 52% zawartości dominikańskiego kakao z plantacji Zorzal, posypana kawałkami karmelu oraz solą. Warszawska manufaktura posiada w poznańskim Starym Browarze autorską cukiernię, którą chętnie odwiedzam i to właśnie tam kupiłam dziś opisywaną czekoladę.


Po pierwsze tabliczka wygląda ślicznie - kawałki karmelu przeplatane raz po raz błyszczącą solą wspaniale komponują się z mleczną czekoladą, całość wygląda bardzo apetycznie. Zapach jest przede wszystkim karmelowy. Kompleksowość kompozycji opiera się na jej miękkości i lepkości, która płynie z każdego składnika - nie ma żadnego kontrastu między konsystencjami czekolady i karmelu. Mamy skojarzenia z czymś pomiędzy karmelową gumą do żucia a piankami marshmallow opiekanymi nad ogniskiem. Jest słodko, ale w sposób nieprzyćmiewający kakao, a wręcz go uwypuklający - maślany karmel z nutą soli podkreśla paloność ziaren, ich kwiecistą, orzechową, słodową i likierową aromatyczność. To moja trzecia mleczna 52% Dominikana od Deseo (po wersji czystej oraz z orzechami pekan) i mimo oczywistych podobieństw każda w gruncie rzeczy zaprezentowała nam coś innego. Zawsze było to przepyszne i przemyślane.


Skład: miazga kakaowa, mleko w proszku, cukier, tłuszcz kakaowy, masło karmelizowane, sól, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 52%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 539 kcal.
BTW: 11,2/39,1/45,1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz