Czeska manufaktura Ajala stworzyła 70% blend dominikańskiego i tanzańskiego kakao, który dopieściła wanilią i posypała suszonymi płatkami róż. Nie ma tej posypki jakoś wiele, ale podczas degustacji przekonujemy się, że to nic nie szkodzi. Tabliczka pachnie prześlicznie koszykiem pełnym ziół i suszonych kwiatów oraz kuchnią w drewnianym domu. Kupiłam ją w najwspanialszym sklepie Sekretów Czekolady.
Umiarkowanej twardości czekolada bez pośpiechu rozpuszcza się w ustach, racząc nas przyjemną słodyczą, delikatnie kwiatową. Nie ma tu narzucającej się różaności ani przerysowanej wanilii - przede wszystkimi popis daje kakao, a dodatki zgrywają się z nim spójnie. Czuję się, jakbym jadła bardzo dobrą i jędrną babkę czekoladową, przełożoną malinowo-różanym soczystym kremem doprawionym prawdziwą wanilią. Jest spokojnie i głęboko. Prosto, ale charakterystycznie.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz