sobota, 3 kwietnia 2021

Standout Chocolate Cap-Haïtien Haiti ciemna 70%

Moje czwarte podejście do szwedzkiej manufaktury Standout Chocolate potraktowałam już jako jakościowy pewnik - wiedziałam, że to będzie pełna pozytywnych wrażeń degustacja. Tym razem, ze sprawą sklepu Sekretów Czekolady przenosimy się na Haiti, na plantacje zrzeszenia PISA, położone w okolicach portowego miasta Cap-Haïtien. To tam zebrano w 2017 roku ziarna użyte do wykonania naszej czekolady, która otrzymała brązowy medal Academy of Chocolate w 2019 roku. Kakao fermentowało przez od 6 do 7 dni w drewnianych skrzyniach, a następnie suszone było w cieniu i na słońcu przez od 5 do 7 dni. W efekcie otrzymujemy tabliczkę, która ma charakteryzować się nutami kwiatów, prażonych orzechów oraz czarnych oliwek; być przede wszystkim słodka, typowo czekoladowa i roślinna.

 

Wygląd czekolady zdawał się dobrze zgrywać z szatą graficzną opakowania - ciemna barwa tabliczki wysycona była fioletowymi przebłyskami. Pachniała niczym budyń czekoladowy postanowiony w gorącej miseczce pośród rozlicznych doniczkowych kwiatów: fuzja kakao, ziemi oraz kwiatów właśnie.

Od pierwszego kęsa spójnie łączy w sobie delikatność i moc. Rzeczywiście, jest bardzo klasycznie czekoladowa, co rzuca się nam od razu. Wrażenie potęgowane jest przez jej aksamit i gęstość. Cały czas przewijają się nuty kwiatowe: pyłek kwiatowy oraz coś na kształt dżem z płatków kwiatów. Myślę również o bardzo drobno zmielonych (wręcz gładkich!) fusach od kawy, mulistej i zmąconej wodzie po kwiatach oraz o wspominanych przez producentach czarnych oliwkach (najlepiej z zalewy; bardzo trafne). Jeśli zaś chodzi o orzechy, moje skojarzenia wiązały się szczególnie z cieniutkimi skórkami oblekającymi powierzchnię orzecha (najbliżej w smaku było czekoladzie do miksu włoskich oraz laskowych).

 Na koniec degustacji spotęgowało się wrażenie, które zgodnie z Mężem nazwałam kisielowym. Tak, pomyśleliśmy o takim standardowym kisielu z czerwonych owoców, może z jakąś filuterną domieszką dzikiej róży, z małą kapką śmietanki. To było doprawdy oryginalne zwieńczenie. Zgodnie z moimi przypuszczeniami, Standout po raz kolejny pokazuje klasę!

Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 9/41/45.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz