poniedziałek, 22 marca 2021

Fjåk 45% Milk & Brown Cheese mleczna 45% Haiti z brązowym serem kozim Brunost i solą morską

 Dziś przed Wami kolejna mleczna czekolada od norweskiej manufaktury Fjåk, po doskonałej 45% Milk Haiti Nibs & Oak Smoked Salt. Nadal pozostajemy przy bazie z 45% haitańskiego kakao, nadal też poruszamy się w obrębie kolekcji nordyckiej. Tym razem, dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogłam raczyć się tabliczką wzbogaconą o prawdziwy norweski przysmak, a mianowicie brązowy kozi ser Brunost, podczas którego wyrobu dochodzi do krystalizacji laktozy - dzięki czemu ser przypomina karmel zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Skorzystano z mleczarskiej twórczości Undredal Stølsysteri, produkującej w uroczej wiosce Undredal leżącej wzdłuż fiordu Aurlandsfjorde.

 
Spokojna głębia podzielonego na klasyczne kostki brązu jest od spodu delikatnie upstrzona kryształkami soli. W przekroju widać nietypowe inkluzje, zdające się być cząstkami karmelu - w istocie były to zaś właśnie kawałki Brunost. Zapach czekolady był nieco przytłumiony, budził skojarzenia z delikatnym kozim twarożkiem, słonym karmelem i przytulnością.

Błoga słodycz, mleczność, delikatność - znana już z wersji z nibsami, tutaj została jeszcze wzbogacona o lekką "kozią" goryczkę, skojarzenie ze słonymi chipsami bądź prażynkami, plackami ziemniaczanymi oraz nugat z orzechów laskowych. Najcudowniejsza była w niej wybitna karmelowość, wręcz "krówkowość", co zostało podkręcone przez niby-karmelowe grudki, które przecież były najprawdziwszym serem! Nawet ciągnął się on niczym karmel i wydawał się karmelem idealnym... A oto ser, tak niezwykły ser.


 
... i cała niezwykła czekolada. Następna cudowna mleczna czekolada od Fjåk i póki co, to właśnie mleczne propozycje z asortymentu tej marki najmocniej podbiły moje serce.

 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, brązowy ser kozi, sól morska.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 53 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz