sobota, 6 marca 2021

Beskid Peru Satipo Bio No Sugar DarkMilk ciemna mleczna 65% bez cukru

Dziś przed Wami ostatnia tabliczka z manufaktury Beskid, jaką miałam w swych zapasach. Zostawiłam ją sobie na koniec, bo miałam co do niej najwięcej wątpliwości. Dlaczego? Po prostu lubię cukier w czekoladach i wszelkie czekolady bezcukrowe wywołują we mnie niepewność co do efektu. Tabliczka stworzona w 65% z peruwiańskiego kakao Satipo, w pozostałych 35% to tylko i wyłącznie pełne mleko w proszku. Skład prosty, ale nietypowy. Swój egzemplarz tej wyjątkowej tabliczki zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

Przy łamaniu wydawała dźwięk kojarzący mi się z kostkami do domino, zaś pachniała kusząco sernikiem z galaretką i czerwonymi porzeczkami.


Od początku uderzyła mnie w niej zintensyfikowana mleczność, idąca w tony koziego mleka. Czułam też, że będzie to o wiele lżejsza czekolada od chociażby mlecznej Zotter Dark Style 70%, co mnie ucieszyło, gdyż nie miałam ochoty nadmierne trudności podczas tej degustacji. Była wprawdzie w pewien sposób sucha, ale jedynie w taki, jakby z twarogowego sera mocno odciągnąć serwatkę. Gęsta i bardzo lepka, nadal kojarzyła się z dobrym sernikiem z galaretką i czerwonymi porzeczkami, a to było naprawdę smakowite! Mleczność wyjątkowo podbijała jej słodycz, zaś samo kakao wnosiło nuty wulkaniczne, kawowe oraz korzenne. Z biegiem degustacji czekolada zdawała się coraz to łagodniejsza w sposób typowo śmietankowy.

To świetna propozycja dla osób, które unikają cukrów prostych w swej diecie - przede wszystkim ogromnym plusem tej czekolady jest jej banalnie prosty skład, a także fakt, iż nie przytłacza. Beskid bardzo pozytywnie mnie zaskoczył tym eksperymentem.

Skład: ziarna kakao, pełne mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 635 kcal.
BTW: 16/51/16.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz