czwartek, 18 marca 2021

Michel Cluizel Grand Lait 45% Christmas Praline mleczna 45% z kandyzowaną skórką pomarańczy, migdałami, orzechami laskowymi, waflami, cynamonem, anyżem, imbirem i wanilią



Wprawdzie święta Bożego Narodzenia już dawno za nami i o wiele bliżej jest do Wielkanocy, jednak na czekolady podobne do tej mam chętkę niezależnie od pory roku. Dziś przed Wami Christmas Praline z francuskiej manufaktury Michel Cluizel, zakupiona w sklepie Sekretów Czekolady. Mleczna czekolada o 45% zawartości kakao kryje w sobie mnóstwo dobroci - dodatków jest na tyle dużo, iż odrobinę obawiałam się przeciążenia. Kandyzowana skórka pomarańczy (to składnik, który już naprawdę przeróżnie potrafi wypaść), migdały, orzechy laskowe, wafle oraz moc przypraw: cynamon, anyż, imbir, wanilia - zapowiadało się intensywnie!

Jak to u Michel Cluizel bywa, zdobiona tabliczka prezentowała się przepięknie, w przekroju ukazując moc dodatków. W zapachu spodobało mi się, iż aromat pomarańczy nie uderzał od samego początku - prym wiodły mleko, orzechy, ciepłe kakao z korzeniami.

Miękka i masywna czekolada urzekała umiarkowaną słodyczą, jakże przyjemnym połączeniem jakby drzewnego kakao z mlekiem oraz kompozycją przypraw, co czyniło ten smakołyk głębokim i kojącym. Drobinek kandyzowanej skórki pomarańczy jest całkiem sporo, ale okazały się całkiem leciutkie, wysokiej jakości, aromatyczne i nieprzesadzone w swym bukiecie. Ocieplały i orzeźwiały zarazem całą kompozycję, posiadały też nienarzucającą się konsystencję - naprawdę dały radę!

  Kawałeczki wafli delikatnie chrupały, zaś orzechy zdawały się być niemal wtopione w kakaową masę - czuć je było przede wszystkim w smaku, nie w strukturze. Wafelki zaś nadały całości takiej przytulności, iż skojarzyły się nam z... goframi podanymi z mięciutkimi bananami.


 Całość wypadła tak, jak tylko mogła najlepiej - żaden składnik nie przeszkadzał drugiemu, wszystko płynęło razem, a także obok siebie. Bardzo sympatyczna i bogata mleczna czekolada.

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, ziarna kakao, kandyzowana skórka pomarańczy (kandyzowana skórka pomarańczy, cukier, syrop glukozowy), migdały, orzechy laskowe, wafle (mąka pszenna, cukier, masło, odtłuszczone mleko w proszku, słód jęczmienny, sól), cynamon, anyż, imbir, wanilia burbońska.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 548 kcal.
BTW: 6/35/52.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz