niedziela, 23 sierpnia 2020

Bean Geaks Costa Rica Hand Roasted ciemna 70%


 Dzięki uprzejmości sklepu Sekretów Czekolady otrzymałam możliwość zakupu innych tabliczek z kopenhaskiej manufaktury Bean Geeks, niż tylko opisywana już Beer Geek Crunch. Wspomniana czekolada była ciemną tabliczką wykonaną z 70% kostarykańskiego kakao Limon Hailroom Matina, posypaną słodem jęczmiennym. Dziś prezentowana czekolada również została stworzona z tych ziaren (także fermentowanych przez sześć dni). Od poprzedniczki różni się nie tylko brakiem dodatku jęczmiennego słodu, ale także sposobem prażenia ziaren. Tutaj mamy do czynienia z ręcznym prażeniem kakao w woku - bardzo nietypowa metoda, która na pewno musiała mieć wpływ na bukiet smakowy.


 40-gramowa tabliczka niepodzielona na kostki pachniała... świeżym praniem, kwiecistą łąką oraz słodkimi mandarynkami. W ustach, tak jak wersja prażona klasycznie, mocno kojarzyła się z mięciutkim ciastkiem. Tu dokładniej była to drożdżówka z makiem i cytrynowym lukrem, zwieńczona delikatną maślaną kruszonką. Aksamitnie gładka, pomimo początkowo tak błogo odczuwanej beztroskiej słodyczy, żywiołowo brnęła w stronę surowych ziaren kakao oraz świeżo zerwanych ziół. Mieściła w sobie mnóstwo letniego słońca. Stopniowo, stawała się coraz to bardziej owocowa: z akcentem na czarne porzeczki prosto z krzewu, dojrzałe mandarynki i soczyste gruszki. W pewnym momencie wyraźnie do głosu dopuszczone zostały orzechy laskowe.


 Nasza Costa Rica okazała się zdecydowanie mniej palona, a bardziej ziołowo-owocowa od poprzedniczki. Mniej w niej było także oleistych nut; gdyby degustować je wspólnie, być może wersja prażona w woku oceniona by została jako lżejsza. Żadnej jednak nie można odmówić wybitnej smakowitości oraz bardzo wysokiej jakości. Nie mogło być inaczej, wszak Bean Geeks to ekipa epickiego browarniczo Mikkellera.

Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 40 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 445 kcal.
BTW: 10/30/54,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz