poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Georgia Ramon Bütten-Tafel Streugut Grune Pistazien biała 37% z pistacjami


Długo wahałam się przed zakupem serii Bütten-Tafel od Georgii Ramon (dostępnej w sklepie Sekretów Czekolady). Całkiem zwyczajne tabliczki z dodatkami, wprawdzie w większej gramaturze niż zwykle (80 g), pakowane w ręcznie czerpany papier Zerkal-Bütten. Przypuszczam, iż to głównie owo opakowanie wpływa na wysoką cenę tabliczek z kolekcji (ponad 40 zł). W końcu, zaopatrując się w zapas czekolad na lato, zdecydowałam się na trio Bütten-Tafel, przede wszystkim stwierdzając, że będzie to bardzo dobra jakościowo propozycja na jakiś wypad w góry. Rzeczywiście, pierwszą czekoladę z serii zjedliśmy na Chełmcu w Górach Wałbrzyskich, przed wejściem wieżę widokową.


Grubaśna jak na Georgię Ramon tabliczka prezentowała się przepięknie. Jej karmelowa barwa jakże zachęcająco zgrywała się z równie karmelowym zapachem. Z jednej strony podzielona na kostki, z drugiej posypana sycylijskimi pistacjami. Pistacji było całkiem sporo, co się chwali. Całość wyglądała naprawdę konkretnie.

W smaku również czekolada nie zawiodła. Okazała się jedną z tych białych tabliczek, które całym swym bukietem pokazują, że i ów twór dumnie należy do grona Prawdziwych Czekolad. Maślanie i zarazem lekko rozpuszczająca się w ustach, z posmakiem świeżego, skarmelizowanego mleka, z wyraźnym akcentem wyważonej słodyczy cukru trzcinowego. Umiarkowanie tłusta - po prostu bardziej karmelowa - uświetniona została wspaniałej jakości pistacjami, aromatycznymi i chrupiącymi, o naturalnie intensywnym smaku. Nie spodziewałam się, że aż tak dobrze będą pasować do tej czekolady.


Kolejne czekolady z serii Bütten-Tafel zapewne również wypróbuję w terenie i spodziewam się, że będą to pełne relaksu chwile.

Skład: tłuszcz kakaowy, surowy cukier trzcinowy, pistacje 21%, pełne mleko w proszku, sól morska.
Masa kakaowa min. 37%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 616 kcal.
BTW: 10/49/36.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz